A legkisebb részletnek is tökéletesnek kell lennie

Szerintem a turizmus alapeleme, hogy a vendégek igényeit ki kell elégíteni. Ez a filozófia vezérelt, amikor elkezdtem berendezni a kis panziómat. Régi álmom vált valóra, hogy meg tudtam nyitni a saját panziómat, végre igazán hasznát veszem a turizmus és vendéglátás szakon szerzett ismereteimnek. Minden egyes szobát külön terveztünk meg a csapattal, nincs két ugyanolyan szoba a panzióban. Ezt én ötletes dolognak tartom, de nem utolsó marketingfogásnak sem, hiszen azt sugallja a vendégeknek, hogy egyediek és különböznek egymástól; egyfajta személyességet ad.

Ki gondolta volna, hogy ekkora kihívás lesz megtervezni a fürdőszobákat

A szobák tervezésekor és később, a berendezéskor a legnagyobb kihívást a fürdőszobák jelentették. Tisztában voltam vele, hogy egy panzióban nem lehet luxusfürdőszobákat kialakítani, mert nincs hozzá elég hely és sosem lenne nyereséges a panzió, ha már csak a fürdőszobákra egy kész vagyont költenék el. De azt is tudom, hogy a fürdőszoba nem pusztán egy helyiség, egy szoba a lakásban, hanem ideális esetben funkcionálisan berendezett, kellemes hangulatú kis oázis. Ide járunk szépítkezni, tisztálkodni, megpihenni egy hosszú nap után. És ugyan csak átjárónak használjuk, tehát sosem alszunk itt vagy töltünk el egy egész napot a zuhany alatt, mégis nagy fel tud tölteni, ha ízlésesen van berendezve. Lehet, hogy túlmisztifikálom, de én mindig is ezt éreztem a saját fürdőszobámmal kapcsolatban. Harmóniát áraszt, amit egy kapkodós reggel vagy fáradt este nagyon tudok értékelni.

Otthonos, mégis fényűző egy kicsit

Éppen ezért a panzió fürdőszobáit is így akartam berendezni, hogy otthon érezhessék magukat a vendégek, de azért egy kis luxust is be akartam csempészni. A szoba stílusától függően ez a kis extra részlet lehet egy aranyszegélyes tükör, egy pihe-puha fürdőlepedő vagy egy virágzó orchidea. Mivel nem tudtuk megoldani, hogy minden fürdőszobának legyen ablaka, ezért a fényekkel is játszanunk kellett. Természetes hatású fényt szerettem volna, aminél tudnak sminkelni a nők, de nem bántja a szemet és este sem zavaró. Végül a fényerősséget is szabályozó villanykapcsolókra esett a választásunk, amikkel még egy meghitt hangulatú, romantikus este sem akadály.

Bútorok is kerültek a fürdőszobákba

A fürdőszobába kerülő bútorok kiválasztásánál elsődleges szempont volt a funkcionalitás, a praktikusság, tehát nem antik mahagóni szekrényeket vettem. A higiénia és a tisztaság is nagyon fontos szempont, így mindenképpen olyan bútordarabokat kellett választani, amiket könnyű rendszeresen tisztítani és bírják is a fertőtlenítést. Plusz figyelembe kellett venni, hogy véges hellyel gazdálkodunk, ezért a legtöbb fürdőszobába kisebb szekrények kerültek a mosdó alá és polcok a falra. Csempét pedig a búrotokhoz választottunk, de a szobák többségébe vagy homokszínű, vagy a korallszín halvány árnyalata került. Egy-két kivétel van, ahol zöld vagy kék csempe lett, sőt, ha jól emlékszem két szobába teljesen fekete fali csempéket tettünk, de ezek összhangban vannak a szoba többi részével.

Szép fürdőszoba ötletek az internetről

A szobák megtervezésekor az internet és különböző katalógusok jelentették a fő ötletforrást, szép fürdőszoba ötletek voltak rengetek weblapon. Összegyűjtöttünk több száz ötletet és elkezdtük őket kiválogatni, megvalósíthatóság és anyagi szempontok szerint. A végére csak olyan megoldások maradtak, amiket meg tudtunk valósítani. Nagyon kreatív volt a csapat, mert sok esetben mi egészítettük ki egy-egy ötlettel és plusz elemmel a bemutatott helyiséget. Természetesen itt is fontos volt az egyediség, úgyhogy szem előtt tartottuk, hogy legalább néhány részletet megvariáljunk szobáról szobára. Mivel a mi kreativitásunk is véges, ezért főleg a részletekre helyeztük a hangsúlyt, például a csempék különböznek egy árnyalatnyit vagy más a szoba elrendezése, esetleg teljesen különböző növények kerültek a szobába. Magától értetődő, hogy minden részlet tökéletes kellett legyen, ezért számtalan esetben szembesültünk extra kihívásokkal, mert nem voltam hajlandó kompromisszumot kötni. Ha én egyszer elképzelek valamit, abból nagyon nehezen engedek, megpróbálom az eredeti elképzelésemet megvalósítani. Így volt ez a panzió minden egyes szobájával és fürdőszobájával is.