A vidéki kirándulás és a napelem

Nagyon sokáig csak külföldre jártam nyaralni. Valahogy nem vonzottak a helyi tájak, a nagy városokat akartam látni, utcákat, épületeket, híres múzeumokat. Aztán valahogy tavalyelőtt valami megváltozott bennem. Nem tudom megmagyarázni, de a városi séták helyett elkezdtem a természetbe vágyni. A gyertyafényes, éttermi vacsorák helyett inkább egy jó piknikezést, egy tábortűz melletti szalonnasütögetést kívántam. Úgyhogy elhatároztam, elkezdek kirándulni, túrázni.

Szerencsére rengeteg barátom van, akik nagyon szeretnek kirándulni, így, aki nem is volt hajlandó felkerekedni velem, az ajánlott helyeket, ahová feltétlen el kell menni, ha természetjáró az ember. Tavaly az egyik ismerősöm egy nagyon jó helyet ajánlott Tihany közelében. Egy kis családi panzió, nem messze az erdő szélétől, és rengeteg fantasztikus hely van a környéken, ahová el lehet menni kirándulni.

A neten is utánaolvastam és nagyon tetszett, ezért tényleg ide jöttem végül, igaz, egyedül, sajnos nem volt, aki elkísérjen. A legnagyobb meglepetés akkor ért, mikor érkezésem után megláttam a házon a napelemes rendszert. Nem gondoltam volna, hogy egy ilyen eldugott kis helyen ennyire előrehaladott technológiával dolgoznak.

Nagyon hamar jóban lettem a szállást üzemelő családdal, és mikor rákérdeztem, azt mesélték el, hogy a viharos nyarakon rengetegszer akadozik az áramellátás, tulajdonképpen emiatt volt szükségük a napelemes rendszerre, de mára egyáltalán nem bánták meg, hogy megvásárolták, nekik már nagyon régóta megvan, még így sem fizetnek semmit a villanyért, hogy egy egész panzió üzemel a napelemes rendszerről.

Persze azért tudni kell, hogy mekkora napelem kell ahhoz, hogy egy ilyen energiaigényű háztartást ki tudjon szolgálni, de tulajdonképpen én arra számítottam, volna, ha azon kezdek gondolkodni, hogy egy panziónak mekkora napelem kell, hogy ennél legalábbis sokkal nagyobb. Persze, mondták a tulajdonosok, de vegyem számításba, hogy azért nem olyan hatalmas az ő panziójuk, és a vendégek, akik ide jönnek, viszonylag kevés áramot fogyasztanak, mert ugye, főleg, ha szép az idő, nagyon keveset tartózkodnak házon belül.

Elmesélték, hogy a lakóházukon is van immár napelem, és mikor kérdeztem, hogy na és arra vajon mekkora napelem kell, mert már én is évek óta gondolkodom, egész egyszerűen csak azt mondták, hogy vegyem fel a kapcsolatot a Pentele Solarral, majd ők házhoz jönnek, és megmondják nekem. Meg persze azt is, hogy egyáltalán lehetséges-e, hogy napelemes rendszer kerüljön az én tetőmre.

Mikor hazaértem, nagyon izgatottan töltöttem be a weboldalt, amit még a szállásadóim mutattak. Olvasgattam egy keveset, aztán tényleg küldtem egy üzenetet, főleg, hogy a helyszíni kiszállás egy ingyenes szolgáltatás, érdekelt, hogy megfelelő-e a tetőszerkezetem arra, hogy napelemes rendszerem legyen. Mint kiderült, igen. És olyan szimpatikus volt a vállalkozás, hogy végül úgy döntöttem, belevágok. Így lett napelemes rendszerem, környezetbarát energiám és zéró forintos villanyszámlál. Kirándulni megéri!