Praktikák a fáradt szemek ellen

Egy olyan munkahelyem van, ami nekem az álmot jelenti. Már egészen kicsi koromban arról álmodoztam, hogy idegenvezető leszek, és a munkámnak köszönhetően majd beutazom a világot. Nagyon hálás vagyok, hogy ez megvalósulni is látszik, az idegenvezetéssel már számos országba jutottam el. Először kezdtem a buszos szervezett kirándulásoknak a vezetésével, később eljutottam arra a szintre, hogy olyan távoli tájakra is vezetek nyaralásokat, ahova repülővel utazunk. Megmondom őszintén, nekem ezek a kedvenceim, mert minden alkalommal, hiába térek vissza többször egy helyre, mindig van valami új a helyszínen. Nagyon szeretek az országok kultúrájáról is tanulni, mindig egy kicsit többnek érzem magam ezeknek az információknak hála. Illetve szerintem az empátiában is nagyon sokat segít, hogy könnyebben át tudjuk érezni más emberek helyzetét. Összességében nagyon sok előnye van annak, ha az ember minél többet utazik, nálam ez hatványozottan jelentkezik. Illetve az is nagyon pozitív, hogy rengeteg érdekes embert ismerhetek meg a szervezett kirándulásoknak köszönhetően, ezekből az emberi élettörténetekből mind – mind nagyon sokat lehet tanulni. Főleg az idősebbekkel nagyon szeretek beszélgetni, mert sokszor olyan dolgokat éltek meg, amik számunkra teljesen elképzelhetetlenek. Ez a sok pozitív dolog mellett van a rengeteg utazásnak negatív hozadéka is, legalább is személyes részről. Ezek csak hiúsági szempontok, még sem utolsó egy nő életében. Mivel többször olyan helyekre utazok, ahol nagy az időeltolódás, az alvásom sokszor nem éppen a legnyugodtabb, és ez sajnos megmutatkozik a külsőmön is szem alatti táskák formájában. Emlékszem, amikor ez először feltűnt, teljesen kétségbe estem, hogy most mi lesz, mennyi idő alatt fogok megöregedni. Természetesen idővel megbékéltem ezzel a dologgal, de ez nem jelenti azt, hogy nem szeretnék ellene tenni.

Nagyon sokat kutattam az interneten, hogy megtudjam, mit lehet tenni ez a probléma ellen. Így bukkantam rá az instantense.hu oldalára, ahol egy érdekes cikket olvastam azzal kapcsolatban, hogy mi okozhatja ezt az elsősorban esztétikai gondot. A fáradt szemek sokkal gyakoribbak, mint hinnénk. Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy csak ők küzdenek ezzel a problémával, mindenki másnak üde és kipihent a tekintete, közben ez közel sincs így. A társadalom nagy része küzd ezzel, de szerencsére ma már több eszköz áll a rendelkezésünkre, hogy felvegyük a fáradt szemekkel és annak a hatásaival a harcot. Olvastam, hogy természetes, hogy a kialvatlanság vagy a fáradtság miatt fekete karikák jelennek meg a szemünk alatt. Ennek viszonylag könnyű a kezelése, csak egy kiadós alvás és sok folyadék fogyasztása kell, és többségében magától viszonylag gyorsan elmúlik. Viszont a fekete karikákat okozhatja környezeti hatás is, illetve betegség, ennek az eltüntetése már egy kicsit problémásabb. Igazságtalan, de a nők sokkal nagyobb arányban érintettek a szem alatti karikák tekintetében, mint a férfiak. Itt morogtam egyet magamban, hogy persze, mindig a nők járnak rosszabbul, mint az életnek más területein is. Na jó, nekünk annyival könnyebb talán, hogy sminkkel, korrektorral sokat tudunk javítani a helyzeten, a férfiaknak nem áll rendelkezésükre ez a kis praktika. Persze nem azt mondom, hogy a férfiak nem használhatnak korrektort, de az ő körükben ez valamiért nem annyira elfogadott.

Az nagyobb gondot okoz, ha a fekete karikákhoz táskák is járulnak, ezt már jóval nehezebb eltüntetni. Ekkor már a hagyományos kozmetikumoktól nagy csodát sajnos nem lehet várni, ilyenkor invazívabb beavatkozásra van szükség. Ez után olvashattam az instantense.hu oldalon, hogy a fáradt szemek a leggyakoribbak azoknál, akiknek a genetikájuk erre hajlamosít, idősebbek, nem fehér etnikai csoportból származnak, ugyanis a fekete rasszokból származó embereknél sokkal gyakoribb, hajlamosabbak a hiperpigmentációra a szemek körül. De hajlamosító tényező lehet a száraz bőr is, illetve a sok munka vagy a tanulás. Hogy mit is jelent a hiperpigmentáció? A szem alatti bőrnek az elszíneződését, ugyanis ilyenkor a bőrben a melanin nevű sötét sejtek túlszaporodnak. Korábban hallottam már erről a dologról, de nem tudtam pontosan, mit jelent, így örültem neki, hogy az instantense.hu – nak köszönhetően erről a problémáról is több információm van. Az időskori hiperpigmentációnak az az egyik oka, hogy romlik a szem körüli erekben a vérellátás. Így oxigénhiányos állapot alakulhat ki itt, amire a bőr alatti hajszálerek erőteljesen reagálnak. Továbbá a bőr elvékonyodása sem segít a helyzeten, így aztán ezért láthatjuk gyakran az idősebbeknél a fáradt szemeket.

Mint korábban említettem, a kialvatlanság is okozhatja a fent említett problémát. Ebben az esetben a test próbál bennünket figyelmeztetni az életmódunk megváltoztatásának a fontosságára, ami sötét karikák formájában jelenik meg. Nem véletlen van az a közvéleményben, hogy akinek karikás a szeme, az biztosan nagyon keveset alszik. Az előbb említett okok miatt mi már tudjuk, hogy nem csak ez lehet az oka, de az biztos, hogy jelentős szerepet játszhat. Számomra az is nagyon meglepő volt, hogy a túl sok monitor előtt töltött idő is ronthat a helyzeten. Természetesen azzal tisztában voltam, hogy semmiképp sem tesz jót az ember szemének, de azt nem tudtam, hogy a szem alatti karikák egyik okozója is lehet a számítógépből és más elektromos eszközökből kiáramló kékfény. Ezek a fénysugarak jelentős terhelést jelentenek a szemnek, és ennek következtében a szem környéki erek kitágulnak. Emiatt a szemet körülvevő bőr vastagabbnak tűnhet, ami karikássá teheti a szemet.

Amit magamtól is tudtam, és az instantense.hu csak megerősített, hogy a túlzott alkoholfogyasztás és a sok koffein sem segít a fáradt szemeken. Az elsővel nincs problémám, én sosem szoktam inni, viszont a koffein dologban bevallom, bűnös vagyok. Sajnos van, hogy akár napi 3 – 4 kávé is lecsúszik, amikor nem sikerül eleget aludnom. Ez a kettő együtt ráadásul felerősíti is a problémát, így ezen mindenképp változtatnom kell. A kávéról nem tudok, és nem is akarok lemondani, mert annál jobban szeretem, de mindenképp megpróbálom majd moderálni a bevitt mennyiséget. Összességében nagyon hasznosnak találtam az elolvasott információkat, mert sok olyan dolgot tudtam meg, amivel korábban nem voltam tisztában. Ráadásul azt is láttam, hogy az instantense.hu – nak van egy olyan különleges terméke, egy szérum, amely segít ennek a problémának a kezelésében. Olyan anyagok vannak benne, amik emelő hatásúak, ez a hatás pedig akár 6 – 10 órán keresztül is kitarthat. A rövidtávú pozitív hatásai mellett hosszútávon is segít felvenni a harcot a karikás szemekkel. A honlapon található videók elég meggyőzőek voltak ilyen szempontból, főleg azért, mert tényleg karikás szemű nőkön mutatták be a szérum hatásait. Így sokkal jobban átjön, hogy tényleg mit is tud valójában. Az oldalon található jótanácsoknak és az InstanTENSE szérumjának köszönhetően remélem, hatékonyan tudok majd harcolni a fáradt szemek ellen.

fáradt szemek