Kirándulás közben az argon palack volt a téma

Gyerekkoromban tipikus városi, betondzsungelben nevelkedett gyerek voltam. Ez alatt azt értem, hogy egyáltalán nem rajongtam a természetért. Nem szerettem kirándulni, nem szerettem erdőt járni, sem hegyet mászni. Persze, néha kellettek ilyen programok is, de mindig jobban éreztem magam a városban, városnézés közben. Az okát egyébként nem tudom megmagyarázni, de nem kényeskedésből nem szerettem. Egyszerűen csak nem kapcsolt ki, és nem is láttam benne semmi izgalmat. Aztán szerencsére ez később megváltozott. Persze, nem repesnék az örömtől, ha valaki kitalálná, hogy menjünk el a Rám-szakadékhoz, de erdőbe bármikor szívesen elmennék kirándulni. Így volt akkor is, amikor pár barátommal egy spontán ötlettől vezérelve bepattantunk az autóba és elmentünk kirándulni.

Útközben vettünk szendvicseket meg innivalókat, és nekivágtunk. Az autóban volt pokróc is, így könnyen tudtunk egy kis pikniket is csapni a fűben ülve. Valójában nagyon jól esett az a friss, tiszta levegő, amit a városban nem nagyon lehet érezni. És a csend az, ami igazán jól eső érzés tud lenni.

Ezt a csendet egy telefonhívás törte meg: Gábort hívta a lakótársa, hogy megérkezett az argon palack, amit rendelt. Erre egyből előtört belőlünk a kíváncsiság, hogy minek neki argon palack, és hogy egyáltalán mi az az argon, és mire jó, mire kell neki.

Ekkor jött egy kis kémia óra a természet lágy ölén. Megtudtuk, hogy az argon egy olyan gáz, ami nagyon sok mindenhez használatos. A levegőben is megtalálható egyébként, de önmagában nem ajánlatos belélegezni, mert nehezebb, mint a levegő.

Szóval nagyon sok területen használják, például a kohászatban, építkezéseken is jól jöhet üvegek hőszigeteléséhez, de még az élelmiszeriparban is használatos az argon, leginkább csomagoláshoz.

De Gábornak hegesztéshez kellett. Az argon palackot egy kifejezetten gázpalackokkal foglalkozó weboldalról rendelte meg. Azt mondta, hogy miután megtalálta őket az interneten, nem volt kérdés, hogy tőlük rendel, mert többféle gázpalackkal foglalkoznak, így lehet tőlük rendelni például többek között: PB, hélium, oxigén és nitrogén palackot is. Ez neki már elég biztosíték volt arra vonatkozóan, hogy jó helyen jár, és nem kell, hogy kételkedjen a palackok biztonságosságában.

Bár a bizalom a részéről már kialakult, de mivel először rendelt, úgy döntött, hogy előtte azért kicsit részletesebben tájékozódik az argon palackokat illetően. A weboldalon van lehetőség visszahívás kérésre, és mivel hétvégi napon találta meg az oldalt, így kitöltötte az ehhez kapcsolódó részeket. Megadta a nevét, az e-mail címét és a telefonszámát, illetve írt pár sort arról, hogy mivel kapcsolatban szeretne visszahívást kérni.

Nem tudta, hogy mekkora palackot rendeljen, mert több méretű is volt, természetesen különböző árakkal. És habár nem tartotta egyáltalán drágának, de nem szerette volna, ha többet rendel a kelletténél, hiszen nem tudott volna vele mit kezdeni.

Végül, miután megkapta a szükséges segítséget és információkat, meg is rendelte az ajánlott méretű argon palackot. Ráadásul, házhoz is szállítják a megrendelt árut bizonyos településekre, és ha jól értettem ez Budapestet és a vonzáskörzetét jelenti, így ugye érte sem kellett mennie.