Kirándulás közben jönnek a jó ötletek

Szeretek elmenni kirándulni, mert ilyenkor mindig jó ötleteim támadnak. Kiszabadulok a természetbe és csendes magányomban csak szívom magamba a világot, a látványt, a hangokat és illatokat… Nagyon szeretek túrázni és az erdőben sétálni, mindig feltöltődöm és új ötletekkel térek haza. Hétvégén is voltam egy hosszabb túrán, gyönyörű idő volt. Ahogy a bőrömet melengette a nap, eszembe jutottak a napelemek. Hogy ez a cirógató napsugár nem csak meleget ad, hanem energiát és áramot is; hogy mekkora ereje van a napnak (és nem csak akkor, amikor leég a bőrünk). Ezen gondolkodva sétáltam, és komolyan fontolóra vettem a napelemes rendszer telepítésének lehetőségét. Még nem olvastam utána részletesen, úgyhogy csak nagyjából volt elképzelésem róla, de eldöntöttem, hogy ha hazaérek, mindenképpen utána járok a dolognak.

Az első dolog, ami problémásnak bizonyult, az a napelemes rendszerek ára volt. Nagyon nem olcsó egy ilyen rendszer és bár vannak támogatások és kamatmentes hitel, ami sokat tud segíteni, az önrész így is jelentős. Tényleg csak olyannak éri meg belevágni egy napelemes rendszer telepítésbe, aki komolyan gondolja és hosszú távra tervez – akár magának, akár a gyermekeinek. Nekem még nincsenek gyerekeim, de vonzó az a lehetőség, hogy egy olyan házat örököljenek majd, ami környezetbarát, megújuló energiát használ. Én támogatom az ilyesmit, hogy hosszú távra gondolkozzunk és próbáljunk meg javítani a bolygónk helyzetén, mert nagyon kihasználjuk. A napenergia hasznosítása egy briliáns ötlet, nem tudom, kinek jutott eszébe, de remélem, kapott érte valamilyen díjat.

A következő kényes pont az a ház alkalmassága volt, ugyanis sok beszámolót olvastam és elég hamar egyértelművé vált számomra, hogy a napelemes rendszer vásárlás egy helyszíni felméréssel kezdődik, amikor is megnézik, hogy a ház adottságai, a tető fekvése és egyéb tényezők lehetővé teszik-e a napelemek telepítését. Nem mondom, az én házamra ráférne egy alapos felújítás és valószínűleg érdemes lenne a felújítással egybekötni a napelemek felszerelését is, de hát ez megint csak rengeteg pénz. Hosszas töprengés után arra jutottam, hogy mindenképpen belevágok a felújításba és a napelemes rendszer telepítésébe, de adok magamnak néhány évet, nem most azonnal. Még alaposan átgondolom a dolgokat és gyűjtök egy kis pénzt.